Concurs design

Rădulescu Horațiu – Now x Unique Design Contest

Inspirație & argumentare

Am ales ca sursă de inspiraţie cultura japoneză, pentru că sunt atras de filosofia şi stilul de viaţa japonez. Mono no aware e un termen de referință în cultură japoneză care semnifică o sensibilitate aparte, rod al unei înțelegeri subtile a realității.

În calitate de concept estetic, poate fi definit ca patos sau trăire empatică în fața fragilității și frumuseții efemere a lucrurilor și a vieții. Adesea asociat cu un acut sentiment al trecerii, acest concept este o expresie a uimirii în fața frumuseții de nedefinit care ne mișcă în mod involuntar, survenind în viața noastră dintr-o dată, luându-ne parcă prin surpriză și lăsându-ne fără cuvinte.

În arta japoneză acest concept s-a manifestat prin crearea unor obiecte cu un puternic, dar obscur și subtil impact emoțional, ce evocă frumusețea trecătoare a clipei, fragilitatea lucrurilor și a existenței noastre temporare.

În secolul XVIII Mono no aware a făcut tranziția de la expresia unui simțământ subiectiv la aceea a unei forme de cunoaștere prin care se poate discerne puterea unicității, a esenței oricărui lucru din existență, care ne suscită sensibilitatea față de frumusețea care e prezentă peste tot în jurul nostru. Puterea de evocare a frumuseții florii de cireș de exemplu, sau a culorii frunzelor toamna, sau a trecerii anotimpurilor își are sursa în asocierea lor cu trecerea inexorabilă a timpului și a vieții (existenței) pe acest pământ (concept redat prin prezența obiectului și lumina creată de el).

Conceptul familiei Now are la bază două principii: simplitatea, plenitudinea naturii percepute în solitudine, și gustul pentru trecut, ba chiar pentru vechi, prezent în realizările umane (concept redat prin materiale și aspect simplu, minimal). Prin familia Now, doresc să le amintesc oamenilor să își trăiască viaţa în prezent, pentru a avea la o viaţă mai fericită şi mai liniştită.

Produsele care fac parte din familia Now au la bază iluminare de tip led, la tensiunea de 220v la 50-60hz, eliminând nevoia utilizării unui transformator și astfel reducând costurile de producție. Sursa de lumină utilizată în construcția prototipului va avea o luminozitate de 1850 de lumeni la un consum de aproximativ 18kwh/1000h, eficiența fiind de 110 lm/w. Materialele folosite în construcția produselor sunt lemnul masiv de fag, hârtia și oțelul sau, în unele cazuri, șnur împletit din bumbac.

Majoritatea componentelor pot fi ușor înlocuite și reciclate sau recondiționate, fiind alcătuite din materiale naturale, accesibile cu ușurință și având forme simple.
Anumite elemente din componența produselor sunt vopsite sau tratate cu un colorant de lemn, oferind clientului șansa de a-și personaliza cu ușurință achiziția, prin alegerea culorilor sau finisajelor aplicate lemnului.

Prezentare concept – etapa I Personal Light

Prezentare macheta – etapa II Personal Light

Despre designer

Sunt student în anul II la secția Design din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca și absolvent al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea”. Am ales cariera de designer încă din liceu pentru simplul fapt că mi s-a părut interesantă. Abilitatea de a crea și produce lucruri noi mă fascinează pentru că îmi dă șansa de a inova și de a mă exprima prin produsele pe care le creez, spațiile pe care le amenajez sau elementele grafice pe care le elaborez. Este un domeniu larg care presupune asimilarea unor cunoștințe și abilități noi în fiecare zi, iar eu, fiind o persoană curioasă, sunt bucuros și nerăbdător să îl explorez. În viziunea mea, fiecare persoană caută să își creeze un univers propriu, iar aici intervine rolul designerului, care vine în întâmpinarea acestei nevoi și reușește să concretizeze universul dorințelor în lumea reală.

Related Posts